آزواسپرمی

آزواسپرمی یک اصطلاح پزشکی بوده و در زمانی استفاده می شود که هیچ اسپرمی در منی وجود نداشته باشد. این می تواند مسدودی- که در آن، یک مانع از ورود اسپرم به منی جلوگیری می کند – یا غیرمسدودی باشد که در اثر کاهش یافتن تولید اسپرم توسط بیضه، ایجاد می شود. برای تشخیص دلیل دقیق و درمان آزواسپرمی در زاهدان می توانید به دکتر سعید موحد یکی از متبحر ترین اورولوژیست های حال حاضر مراجعه نمایید.

آزواسپرمی - دکتر سعید موحد

آیا آزو اسپرمی شایع است؟

بله. حدود 10 درصد از مردان نابارور و 1 درصد از کل مردان، دارای این مشکل می باشند. یک استادیوم با 50000 مرد را که برای مسابقه در آنجا حضور یافته اند در نظر بگیرید. حدود 5000 تا 7500 نفر از این مردان، نابارور بوده و 500 نفر از آن ها آزو اسپرمی هستند.

علل کمبود اسپرم در منی چیست؟

این بیماری علل بالقوه زیادی دارد که شامل برخی موقعیت های ژنتیکی مثل سندروم کلاین فلتر، درمان های پزشکی مثل شیمی درمانی یا پرتو درمانی، داروهای مخدر و ناهنجاری های آناتومیکی مثل واریکوسل می باشد. شاید آشکار ترین علت، وازکتومی باشد که از ملحق شدن اسپرم به دیگر سیالات در منی جلوگیری می کند. با این وجود در برخی موارد، آزو اسپرمی احتمالاً در اثر فاکتورهایی از قبیل موقعیت های ژنتیکی، رشد ناقص بیضه ، سموم محیطی یا عوامل مرتبط با دوران جنینی/ کودکی بوجود آمده است که ما هنوز به طور کامل، آن ها را شناسایی و درک نکرده ایم.

اگر در تجزیه و تحلیل منی در زاهدان ، آزواسپرمی نشان داده شد، چه باید کرد؟

علاوه بر ملاقات متخصص ناباروری مردان ، اولین قدم، انجام مجدد تجزیه و تحلیل منی در آزمایشگاهی می باشد که تجربه زیادی در زمینه انجام تست های منی داشته است؛ چون نتایج در آزمایشگاه های مختلف و در تست های مختلف، متفاوت است. همچنین، داشتن تعداد کمی اسپرم می تواند گزینه های درمان / مدیریت را به میزان قابل ملاحظه ای تغییر دهد بنابراین قدم اول به دست آوردن تائید مناسب از یافته ها می باشد.

آیا می توان گفت که آزواسپرم در اثر مشکلات مسدودشدگی است؟

در حال حاضر برخی شاخص های خوب در دسترس می باشند که البته درستی و صحت آن ها، صد درصد نیست. نخست، یک آزمایش فیزیکی دقیق برای ارزیابی ساختاهاری باروری، حائز اهمیت می باشد. به علاوه، تست های آزمایشگاهی، مثل FSH و inhibinB می تواند یک شاخص عملکرد بیضه به شمار آید.

آیا ابتلا به آزواسپرم به این معنی است که بیضه اسپرمی تولید نمی کند؟

الزاماً خیر. بیضه می تواند اسپرم تولید کند و ممکن است مقدار آن آنقدری نباشد که بتواند در منی خارج شود.

آیا مردان آزواسپرمی باید تحت بیوپسی بیضه تشخیصی قرار بگیرند؟

در گذشته تقریباً تمام مردان دارای آزواسپرم ، برای تشخیص عوامل مسدود کننده از غیر مسدود کننده و تلاش برای دستیابی به یک تشخیص دقیق تر، تحت بیوپسی قرار می گرفتند. در حالیکه در عملکردهای مدرن، بیوپسی به تنهایی به ندرت انجام می شود.در بیشتر موارد، می توان ابتلا یا عدم ابتلا یک مرد به عامل مسدود کننده آزواسپرم را با دقت بالا پیش بینی کرد. از آنجایی که ما تشریح بیضه ای را برای جستجوی اسپرم آغاز کرده ایم، دریافته ایم که نواحی مختلف بیضه ، الگوهای مختلفی از آزواسپرم غیر مسدودی را نشان می دهد. برای مثال، یک ناحیه، تولید کاهش یافته اسپرم بالغ را نشان می دهد در حالیکه ناحیه دیگر، نبود کامل سلول های پیش مرورگر اسپرم را نمایش می دهد . بنابراین در عصر مدرن، انجام بیوپسی تشخیصی، اغلب مدیریت نهایی را برای مردان آزو اسپرمی نشان نمی دهد. برای این مردان، میکروTESE انجام می گیرد که بهترین شانس پیدا کردن اسپرم، که بتوان برای تکنیک های باروری کمکی (ART) مورد استفاده قرار داد را به دست می دهد.

بهترین درمان آزواسپرمی چیست؟

البته این به مورد بستگی دارد ولی در یک بیمار به خصوص، بهترین درمان، دستاورد سفارشی شده بر اساس فاکتورهای متعدد مثل سن شریک جنسی و عملکرد باروری ، یافته های آزمایش فیزیکی، نتایج آزمایش خون، اهداف خانوادگی دراز مدت و کوتاه مدت و حتی منابع مالی می باشد.

بر حسب علل مظنون، درمان های مختلفی در دست می باشد. اگر علت، مسدود شدگی باشد ( یا تاریخچه جراحی وازکتومی ) ، بازسازی، بهترین درمان برای برخی مردان به شمار می آید. در برخی دیگر، حذف عواملی از قبیل داروها یا مواد مخدر، قدم اول به شمار می آید. گاهی اوقات ناهنجاری های هورمونی وجود دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد و در برخی از مردان، درمان می تواند تولید اسپرم را افزایش دهد. در برخی مردان، جراحی برای رفع ناهنجاری های آناتومیکی یا واریکوسل ها را می توان مورد پیگیری قرار داد و در برخی دیگر، بهترین گزینه، مورد هدف قرار دادن مستقیم بیضه در تلاش برای بازیابی اسپرم می باشد که در ART مورد استفاده قرار می گیرد.

آزو اسپرمی انسدادی و آزو اسپرمی غیر انسدادی چگونه است؟

در حالت اول یعنی آزو اسپرمی انسدادی تولید اسپرم در بیضه اتفاق می افتد اما راه خروج ان به سمت منی مسدود شده است شایع ترین نوع آزو اسپرمی نیز همین گونه می باشد.آزو اسپرم انسدادی ممکن است نوعی نقص مادرزادی باشد و یا براثر یک اتفاق نظیر عفونت در آلت تناسلی پدیدار شده باشد. آزواسپرمی غیر انسدادی هنگامی رخ می دهد که نقص ژنتیکی در تولید اسپرم شناسایی شود.در این حالت مسدودیت در راه اسپرم ها وجود ندارد بلکه بیضه ها اسپرم تولید نمی کنند.گاهی اوقات به دلیل اختلالی که در هورمون های مغزی به وجود آمده است این مشکل رخ می دهد.

انواع آزو اسپرمی

  • پیش از بیضه :در این کیس بیضه ها کاملا طبیعی می باشند اما قادر به تولید اسپرم نمی باشند این مورد بسیار نادر رخ می دهد.
  • آزواسپرم بیضه ای: در این موارد آسیب به بیضه ها باعث می شود که در روند تولید اسپرم اختلال ایجاد شود.
  • آزو اسپرمی پس از بیضه :در این مورد بیضه ها اسپرم تولید می کنند اما راه ورود آنها به سمت منی مسدود است.که عواملی چون وازکتومی انسداد لوله های اسپرم بر و انزال رترگرید می تواند از دلایل بروز این مشکل قلمداد شود.

بیماری های در ارتباط با آزواسپرمی

  • التهاب بیضه
  • سرطان بیضه
  • عقب ماندگی ذهنی
  • انسداد مجرای انزال
  • فیبروز کیستی
  • انزال معکوس

چه عواملی بر آزواسپرمی تاثیر می گذارند؟

  • چاقی
  • اضافه وزن
  • مصرف انواع مواد مخدر
  • مصرف آنتی بیوتیک به میزان زیاد
  • پرتودرمانی و بیماری های دستگاه تناسلی از جمله وجود زخم در این ناحیه

پیشگیری از آزواسپرمی

این بیماری معمولا قابل درمان می باشد اما بهترین راه این است که با در پیش گرفتن یک سبک زندگی بسیار سالم و کاهش وزن و بودن در وزنی متناسب شانس خود را برای ابتلا به این مشکل کاهش دهید.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

نظرات

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات