فیموزیس

فیموزیس به عنوان موقعیتی شرح داده می شود که در آن، پوست ختنه گاه محکم تر از آن است که بتواند از سر آلت تناسلی مرد عقب کشیده شود، دکتر سعید موحد ، بهترین متخصص کلیه در این مقاله توضیحات جامعی را برای شما عزیزان مطرح نموده اند که توصیه می شود آن را تا انتها مطالعه کنید.

بیشتر کودکان ختنه نشده به فیموزیس مبتلا خواهند بود، بدین معنا که پوست ختنه گاه قادر به عقب کشیده شدن نمی باشد. این بدان علت است که سر آلت تناسلی مرد و پوست ختنه گاه برای چند سال اول زندگی، به صورت متصل بهم باقی می مانند.

در بزرگسالان برخی فاکتورهای خطر و علل برای فیموزیس وجود دارد، بنابراین در صورتی که باعث بروز علائمی شود، به عنوان یک مشکل محسوب خواهند شد.

 

فیموزیس

علل و فاکتورهای خطر فیموزیس

فیموزیس تنها مردان ختنه نشده را تحت تاثیر قرار داده و در پسران در مقایسه با مردان بیشتر رایج است.

فیموزیس در کودکان ختنه نشده نرمال می باشد چون پوست ختنه گاه هنوز به سر آلت تناسلی متصل است. این به طور نرمال در طول یک دوره 2 تا 6 ساله شروع به جدا شدن می کند. گاهی اوقات در برخی پسران، این جدا شدگی به 10 سال زمان نیاز دارد.

پوست ختنه گاه در حدود 50 درصد از پسران 1 ساله و تقریباً 90 درصد پسران 3 ساله می تواند به پشت سر آلت تناسلی عقب کشیده شود. فیموزیس در کمتر از 1 درصد نوجوانان بین 16 تا 18 سال اتفاق می افتد.

احتمال وقوع آن در پسران بزرگتر دارای شرایط زیر بیشتر است:

  • عفونت های مجاری ادراری
  • عفونت پوست ختنه گاه
  • زبر بودن پوست ختنه گاه در زمان لمس کردن
  • آسیب دیدگی پوست ختنه گاه
  • در بزرگسالان، فاکتورهای خطر برای فیموزیس شامل عفونت های انتقال یافته از طریق رابطه جنسی می باشد.

فیموزیس گاهی در اثر مشکلات پوستی از قبیل موارد زیر به وجود می آید:

  • اگزما: یک مشکل دراز مدت که باعث می شود پوست، دچار خارش شده، قرمز، خشک و ترک خورده شود.
  • پسوریازیس: یک مشکل پوستی که باعث می شود بخش هایی از پوست، قرمز، پوسته پوسته و زبر شود.
  • لیکن پلان: جوشی که با خارش همراه بوده و می تواند نواحی مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری واگیردار نمی باشد.
  • لیکن اسکلروز: این موقعیت باعث ایجاد اسکار در پوست ختنه گاه شده و می تواند به فیموزیس منجر شود. این مشکل گاهی در اثر سوزش ادرار به وجود می آید.

علائم فیموزیس

فیموزیس همیشه به بروز علائم منجر نمی شود. البته وقتی این اتفاق بیافتد با قرمزی، درد یا تورم همراه خواهد بود.

یک پوست ختنه گاه سفت، گاهی در عملکرد نرمال مجرای ادرار مداخله می نماید. در برخی موارد نادر این مانع توانایی فرد در تخلیه کامل مثانه می شود.

فیموزیس می تواند باعث التهاب آلت تناسلی مرد شود. این مشکل بالانیت نامیده می شود. در برخی موارد التهاب در سر آلت تناسلی و پوست ختنه گاه ایجاد می شود که بالانوپوستیت نام دارد. هر دوی این موقعیت ها در اثر بهداشت نامناسب به وجود می آیند.

علائم بالانیت شامل موارد زیر می باشد:

  • درد، خارش و بوی تعفن
  • قرمزی و تورم
  • ایجاد مایع غلیظ
  • درد در هنگام ادرار کردن
  • فیموزیس در طول رابطه جنسی می تواند باعث ایجاد درد ، شکاف پوست یا بی حسی شود. استفاده از کاندوم و چرب کردن ناحیه می تواند باعث راحت تر شدن رابطه جنسی شود.

فیموزیس_دکتر سعید موحد

تشخیص فیموزیس

پزشک تاریخچه کامل شخص را با پرسش سوالاتی در خصوص عفونت ها یا آسیب های قبلی آلت تناسلی ، مورد بررسی قرار می دهد. وی همچنین به اطلاعاتی در خصوص تاثیر هرگونه علائم بر روی فعالیت جنسی بیمار نیاز دارد. پزشک طی یک آزمایش فیزیکی ، آلت تناسلی و پوست ختنه گاه را معاینه می کند.

گاهی پزشک تست ادرار را به منظور بررسی عفونت های ادراری تجویز کرده یا از ناحیه پوست ختنه گاه ، برای کنترل وجود یا عدم وجود باکتری نمونه برداری می کند.

فیموزیس یک فاکتور خطر برای دیابت نوع 2 می باشد. افراد بزرگسالی که دارای پوست ختنه گاه سفت می باشند، باید جهت کنترل قند خون ، تست ادرار و آزمایش خون بدهند.

درمان :

در صورتی که فیموزیس شما علائم و نشانه ای نداشته باشد ، عموما به درمانی نیاز نخواهید داشت که بیشتر از سایرین ، در بین کودکان و پسران در سنین پائین شاهد آن هستیم. اما در صورتی که رشد فیموزیس در فرد متوقف شود ، در ادرار کردن مشل داشته باشد و یا نیاز به برطرف کردن عفونت و رعایت نکات بهداشتی باشد ، معمولا از پماد هیدروکورتیزون ویا سایر کرم و پمادهای این چنینی استفاده می شود.

در بعضی پسران که بزرگتر هستند ، تنها رعایت بهداشت و از بین بردن عفونت ایجاد شده ، می تواند به تنهایی برای درمان فرد کافی بوده و نیاز به اقدامات دیگری برای بهبودی او نباشد . اما در همه افراد با همچین شرایطی رو به رو نیستیم و برای برطرف کردن این بیماری ، باید جراحی (ختنه کردن) را در پیش گرفت.

توجه داشته باشید :

در صورتی که فیموزیس به صورتی ایجاد شد که پوست رویی را نمی توانستید کنار بزنید ، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید و راه های درمانی را در پیش بگیرید.

پیشگیری از ابتلا به فیموزیس

با رعایت بهداشت می توان تا حد قابل قبولی از بروز و ایجاد فیموزیس جلوگیری کرد. رعایت بهداشت یعنی پوست جلو آمده را به طور کامل عقب بزنید و زیر آن را به طور کامل تمیز کنید به گونه ای که هیچ آلودگی و کثیفی ای باقی نماند. در صورتی که به هر دلیلی  به فیموزیس دچار شدید ، ممکن است پزشک به شما ختنه کردن را پیشنهاد کند تا در عین رفع مشکل ، از بروز مجدد آن در آینده هم جلوگیری شود.

مدت زمان درگیری با بیماری

فیموزیس در کودکان معمولا خود به خود درمان می شود اما در سنین بالاتر و در بین جوانان به طور طبیعی برطرف نخواهد شد و نیاز است تا عفونت ایجاد شده را با جراحی از بین ببرید.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

نظرات

ثبت نام
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات
مهدی جعفری
مهدی جعفری
2 سال ها گذشته

سلام وقتتون بخیر ……..الت بنده خیلی خیلی همیشه و سریع بی دلیل تحریک میشه و چون خیلی تکرار میشه هر موقع ک نعوظ صورت میگیره خیلی تیر میکشه ……. چند وقت پیش به همین علت و چون جایی بودم و ناگهانی و بی دلیل مثل همیشه اتفاق افتاد بهش فشار اوردم که خون نرسه شاید نرمال بشه و اوکی شد ولی بعد نصف روز ک این اتفاق افتاد دوباره دیدیم که به فاصله نیم سانت از سر التم هم ساییدگی پوست شده و هم یک رگ دورتا دور التم و موازی لبه سر الت بسیار باد کرده و خیلی سفت هستش میخواستم ببینم مشکلی هست یا فقط به خاطر فشاره و بعدا اوکی میشه چون خیلی ترسناکه فرمش