غده پروستات

غده پروستات اندامی نرم و کوچک در آناتومی تولید مثل و جنسی مردان می باشد که مستقیماً در زیر مثانه واقع شده و در تولید منی با کیفیت ایفای نقش می نماید. بخش های دیگر آن شامل آلت تناسلی مرد، کیسه بیضه و بیضه ها است.

این اندام دارای عملکردهای مختلفی می باشد. مهمترین آن ها تولید مایع منی، مایعی که یکی از مولفه های منی است، بوده، در تولید هورمون نیز ایفای نقش کرده و در تنظیم جریان ادرار کمک می کند.

 

غده پروستات

 

مشکلات پروستات خصوصاً در افراد مسن رایج است. رایج ترین آن ها شامل التهاب پروستات، پروستات بزرگ شده و سرطان پروستات می باشد.

اولین قدم در مسیر درک چگونگی تاثیر پروستات در سلامت، آشنایی با این اندام و نحوه عملکرد آن است. غده پروستات به اندازه یک گردو بوده و گردن مثانه مرد و پیشابراه را احاطه کرده است. این اندام نقش ماهیچه ای و اندکی غده ای را ایفا نموده و دارای مجاری است که به بخش پروستاتی پیشابراه باز می شود. این اندام از سه لوب تشکیل شده است: یک لوب مرکزی و دو لوب در طرفین آن.

یکی از مهم ترین عملکردهای پروستات ترشح مایع قلیایی است که به توده منی اضافه می شود. منی ترکیبی از مایع به دست آمده از سه غده فرعی جنسی مردان یعنی کیسه های منی، غده کوپر و پروستات می باشد. منی در طول انزال در مردان تخلیه شده و حاوی اسپرم است. غده پروستات مولفه مهم سیستم تولید مثل مردان را تشکیل می دهد.

9 حقیقتی که باید درباره غده پروستات بدانید:

این حقایق عبارتنداز:

غده پروستات قابلیت جنسی را تقویت می کند :

ترشحات غده پروستات از بخش بزرگی از مایع منی تشکیل شده و عملکرد صحیح این غده در قابلیت جنسی مردان بسیار حائز اهمیت است.

پروستات شما از 5 ناحیه تشکیل شده است :

غده پروستات حاوی پنج ناحیه یا منطقه می باشد. ناحیه پیرامونی بزرگ ترین بخش است که حدوداً 75 درصد غده در پروستات را تشکیل داده است. بخش عمده سرطان پروستات در ناحیه پیرامونی اتفاق می افتد و محلی است که بیشترین نمونه برداری سوزنی در آن انجام می شود.

سوخت رسانی و تجدید نیروی آن توسط تستسترون انجام می شود:

غده پروستات برای عملکرد خود به تستسترون وابسته است.

این اندام پیشابراه شما را در بر گرفته است:

این اندام به طور کامل پیشابراه شما را که لوله انتقال دهنده ادرار و مایعات جنسی به آلت تناسلی و خارج از بدن می باشد، در بر گرفته است.

پروستات ماهیچه ای است که نیاز به کار کردن دارد: غده پروستات حاوی عضلاتی است که به بیرون راندن منی از آلت تناسلی در طول رابطه جنسی کمک می کند.

غده-پروستات

پروستات مکان ساخته شدن منی است:

منی توسط غده پروستات و کیسه های منی، یک جفت غده متصل به پروستات ساخته می شود.

 این اندام از بروز برخی ترشحات نامطلوب جلوگیری می کند:

غده پروستات مسئول پوشش دادن و بستن ورودی مثانه به پیشابراه با کمک ماهیچه ای به نام ماهیچه تنگ کننده می باشد. این روند از جریان یافتن ادرار در طول رابطه جنسی جلوگیری می کند.

پروستات به اندازه یک گردو است:

یک غده پروستات نرمال دارای طول تقریباً 1 اینچ بوده و وزن آن تقریباً 28 گرم است.

پروستات ترکیبات مضر را خنثی می کند:

پروستات مواد سمی را به منظور محافظت از اسپرم پالایش کرده و از بین می برد و بدین ترتیب شانس لقاح را افزایش داده و تولید اسپرم با کیفیت توسط مرد را تضمین می کند.

علائم مشکلات پروستات چیست؟

مشکلات پروستات اغلب باعث بروز مشکلاتی در کنترل ادرار و مثانه می شود. این شامل موارد زیر است:

  • کنترل مثانه ضعیف شامل نیاز به استفاده مکرر از سرویس بهداشتی
  • ضرورت ادرار کردن گاهی تنها با داشتن مقدار بسیار اندکی ادرار
  • دشواری در شروع جریان یافتن ادرار یا متوقف نمودن آن
  • جریان ضعیف و اندک ادرار

مشکلات پروستات همچنین می تواند باعث بروز مشکلاتی در عملکرد جنسی، عفونت های مجرای ادرار، سنگ های مثانه یا در برخی موارد نادر نقص کلیه شود.

اگر فرد اصلاً قادر به ادرار کردن نباشد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند.

همچنین در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر نیز نیاز به مراجعه به پزشک الزامی است:

  • احساس درد در حین ادرار یا بعد از انزال
  • احساس درد در آلت تناسلی، کیسه بیضه یا ناحیه بین کیسه بیضه و مخرج
  • مشاهده خون در ادرار
  • درد شدید در شکم
  • جریان ادرار ضعیف یا چکه کردن در انتهای ادرار کردن
  • تب و لرز یا درد بدن
  • دشواری در کنترل مثانه
  • ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
  • بوی نامطبوع و رنگ غیر عادی ادرار

تست های پزشکی پروستات چیست؟

متخصص شما دکتر سعید موحد می تواند مشکلات شما در پروستات را با استفاده از انواع گوناگون آزمایشات تشخیص دهد:

این آزمایشات عبارتند از:

آزمایش رکتال دیجیتال : پزشک انگشت خود را در راست روده وارد کرده و پروستات را جهت تشخیص برآمدگی ها، گره ها و علائم سرطان مورد بررسی قرار می دهد.

آنتی ژن ویژه پروستات ( PSA): تست های خون می تواند سطوح PSA را ارزیابی کند. سطوح بالا نشان دهنده خطر افزایش یافته سرطان پروستات می باشد.

نمونه برداری از پروستات : اگر پزشک به سرطان پروستات مظنون باشد نمونه کوچکی از بافت پروستات را برای تست کردن بر می دارد. برای انجام این کار، او سوزنی را از طریق رکتوم در پروستات وارد می کند.

سونوگرافی پروستات : پزشک یک پروب را در راست روده وارد کرده و آن را در نزدیکی پروستات مستقر می نماید. سپس با راهنمایی سونوگرافی نمونه هایی را به خارج از بدن هدایت می کند.

ام آر آی پروستات : این تست می تواند آناتومی پروستات را به تفصیل نشان داده و اطلاعاتی از قبیل شناسایی نواحی مشکوک به سرطان را بدست دهد. تکنولوژی جدید امکان مورد هدف قرار دادن این نواحی از طریق بیوپسی ادغام سونوگرافی ،  ام آر آی را فراهم می نماید.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

نظرات

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات