سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان در مردان می باشد که البته اگر به موقع تشخیص داده شود کاملا قابل درمان می باشد. سرطان هنگامی در بدن آغاز می شود که سلول هایی در بدن بیش از حد کنترل رشد کنند ، وجود این سلول ها در هر نقطه ای از بدن می تواند منجر به ایجاد سلول های سرطانی شود ؛سلول های سرطانی می توانند در تمامی نقاط بدن پخش شده و گسترش یابند. برای پیشگیری و درمان این مشکل می توانید به بهترین اورولوژیست زاهدان دکتر سعید موحد مراجعه کنید.
سرطان پروستات چیست؟
این بیماری همزمان با رشد بی رویه سلول ها در غده پروستات آغاز می شود.این غده تنها در مردان وجود دارد و محل قرارگیری آن دقیقا در زیر مثانه می باشد. پروستات ترشح مایعی را برعهده دارد که وظیفه اش تغذیه و محافظت از اسپرم ها می باشد.
انواع سرطان در پروستات
بیش از 95 درصد سرطان های پروستات در زاهدان ، نوعی هستند که آدنوکارسینوما ی سلول های ترشح کننده حفره ای نامیده می شوند. موارد دیگری هم وجود دارد که درصد بسیاری کمی از سرطان های پروستات را شامل می شوند از قبیل :
- تومورهای سلول کوچک
- کارسینوم آسینار داخل لابولار
- کارسینوم داکتال یا آدوناکارسینومای سلول های ترشح کننده مجراوی
- کارسینوم سلولی شفاف
- کارسینوم موسینوس
نشانه های ابتلا به سرطان پروستات:
سرطان پروستات در مراحل اولیه و ابتدائی، ممکن است کاملا بدون علائم و نشانه ی خاصی ظاهر شود. اما سرطان پروستاتی که پیشرفته و حاد تر شده ، می تواند یک یا چند مورد از نشانه های زیر را داشته باشد:
- مشکل در ادرار کردن
- ادرار خونی داشتن
- خونی بودن مایع منی
- کاهش فشار در زمان ادرار
- درد در اسخوان ها
- لاغری و از دست دادن وزن بدون ورزش یا فعالیت خاص
- اختلال در نعوظ
چگونگی تشخیص سرطان پروستات
سلول های سرطانی در پروستات معمولا به آرامی رشد می کنند و در اغلب مردان در ابتدا بدون هیچ نشانه ای هستند. معمولا علائم خیلی دیر خود را نشان می دهند.اما اگر شخص دارای هر یک از علائمی که بالاتر اشاره کردیم باشد ؛ باید آزمایشاتی را بر اساس نظر پزشک ، برای بررسی وجود پروستات انجام بدهد .البته نیازی به انجام تمامی این آزمایشات نیست و نتیجه چند آزمایش می تواند کافی باشد .
- آزمایش خون PSA : نوعی از پروتئین می باشد که در غده پروستات تولید می شود و در خون یافت می شود. سرطان پروستات می تواند باعث افزایش سطح PSA شود . آزمایش خون می تواند تغییرات PSA در مرور زمان را بررسی کند.
- سونوگرافی ترانس رکتال : برای انجام این تست ابتدا یک لوله قابل انعطاف را از طریق پروب سونوگرافی وارد رکتوم می کنند و از طریق امواج اولتراسونیک تصاویری را بر روی مانیتور می فرستد. اگر میزان PSA در خون زیاد باشد ، معمولا نیاز به انجام این سونوگرافی می باشد.
- تست MRI : این تست از امواج رادیویی و آهنرباهای قوی برای گرفتن عکس های همراه با جزییات استفاده می کند. اسکن با MRI می تواند برای مشاهده پروستات و خارج آن برای دیدن سلول های سرطانی که اطراف پروستات را احاطه کردند ، به کار می رود.
- بیوپسی پروستات : برای انجام این روش پزشک از سوزن بلند توخالی برای گرفتن نمونه های کوچک از پروستات برای آگاهی از وجود پروستات استفاده می کند.این روش معمولا همزمان با روش ام آر آی و یا ترانس رکتال استفاده می شود.این نمونه ها از لحاظ وجود سلول های سرطانی مورد بررسی قرار می گیرند.
- بیوپسی غدد لنفاوی : این آزمایش هنگامی انجام می شود که دکتر معتقد است که سلول های سرطانی به غدد لنفاوی مجاور گسترش پیدا کرده است .
- از دیگر این روش ها سی تی اسکن ، اسکن استخوان و اسکن PET را می توان نام برد .
آیا سرطان پروستات قابل درمان است؟
این سرطان، یکی از شایع ترین انواع سرطان ها در بین مردان است؛ ولی همه میدانیم که فهمیدن این موضوع که فردی به سرطان مبتلاست، آسان نیست و هرکس در ذهنش بعد از شنیدن اسم سرطان، بلافاصله به قابل درمان بودن این بیماری فکر میکند.
پاسخ سوال بالا در یک کلمه (بله) می باشد؛ سرطان پروستات قابل درمان است به شرط اینکه ، در مراحل اولیه و نسبتا زود تشخیص داده شود. تعداد بسیار زیادی از افرادی که به این سرطان مبتلا شده و زود متوجه می شوند، کاملا بهبود پیدا می کنند. (حدود 90%) درمان همیشه به معنی انجام عمل جراحی یا شیمی درمانی نیست ؛ پرتودرمانی های غیر تهاجمی هم می تواند در این راه بسیار موثر واقع شود.
روش های درمانی برای این مشکل
روش های درمانی مختلفی برای سرطان پروستات در زاهدان وجود دارد . جراحی ،پرتودرمانی ،هورمون درمانی و شیمی درمانی می باشد .
ممکن است بیش از یک روش برای درمان انتخاب شود و مورد استفاده قرار گیرد. انتخاب روش درمان به یک سری از عوامل چون سن ،دیگر بیماری هایی که شخص به ان دچار است ، مرحله و درجه سرطان و عواملی از این قبیل بستگی دارد.
- روش جراحی : روش جراحی پروستات شامل برداشتن غده پروستات (پروستاتکتومی رادیکال)، برخی از بافت های اطراف آن و چند غدد لنفاوی می باشد.این روش درمانی هنگامی استفاده می شود که سلول های سرطانی تنها پروستات را درگیر کرده اند .
- پرتودرمانی : پرتودرمانی یک روش برای از بین بردن سلول های سرطانی می باشد که به دو روش تابش داخلی و خارجی انجام می پذیرد.
- هورمون درمانی : در این روش درمانی رشد هورمون تستسترون را متوقف می کنند .سرطان پروستات برای رشد خود از این هورمون کمک می گیرد و استفاده از این روش به متوقف کردن و یا آهسته کردن روند رشد این بیماری کمک می کند.
- شیمی درمانی : شیمی درمانی با استفاده از داروها رشد سلول های سرطانی را متوقف می کند .شیمی درمانی معمولا هنگامی استفاده می شود که سلول های سرطانی در دیگر نواحی بدن نیز پخش شده باشد .
دلایل بروز سرطان پروستات
تا به امروز علت دقیق بروز سرطان در پروستات مشخص نشده است اما دکتر ها بر این عقیده می باشند که این بیماری هنگامی روی می دهد که در DNA سلول هایی که در پروستات وجود دارند تغییراتی به وجود بیاید. یک سلول در DNA وجود دارد که در مورد کارکرد سلول دستورالعمل هایی را ارائه می نماید اما تغییرات باعث می شوند که رشد و تقسیم سلول ها بیشتر از سلول های عادی انجام شود. سلول های غیرطبیعی به زندگی خود ادامه می دهند در حالیکه باقی سلول ها می میرند.برخی از این سلول های غیرطبیعی متازستاز می کنند و وارد دیگر ارگان ها می شوند.
چه افرادی بیش از دیگر افراد در معرض بروز این بیماری قرار دارند؟
فاکتورهایی که به آن اشاره می شود قادر به بالا بردن ریسک سرطان پروستات می باشند:
- بالا بودن سن : ریسک ابتلا به این سرطان با بالا رفتن سن افزایش می یابد.مثلا بعد از سن 50سالگی شانس ابتلا افراد به این عارضه بیشتر مشاهده می شود.
- سابقه خانوادگی : در صورتی که یکی از اقوام که با آن ها رابطه خونی دارید مانند والدین ، برادر یا فرزند شما مبتلا به این عارضه باشد ریسک ابتلای شما بالاتر می رود.
- نژاد : به دلایلی که هنوز ناشناخته می باشد افراد سیاه پوست بیش از دیگر افراد در معرض این سرطان می باشند و یا سرطان در این افراد بسیار تهاجمی و پیشرفته مشاهده می شود.
- چاقی : افرادی که دارای چاقی هستند در ریسک بالاتری از سرطان در این ناحیه نسبت به افرادی که در تناسب اندام قرار دارند می باشند.
سطوح مختلف سرطان پروستات:
برای اینکه بتوان درمان مناسب با فرد را انتخاب کرد باید در درجه اول متوجه شد که فرد تا چه حد درگیر بیماری شده و سرطان او تا چه میزانی پیشرفت داشته است:
سطح T : از 1 تا 4 درجه بندی می شود. دراین مرحله تومورها فقط با تصویر برداری و نمونه برداری قابل تشخیص هستند.
سطح N : با X، 0 و 1 نشان داده می شود. X به این معنیست که گره های لنفاوی شناسایی نشدند. 0 به معنی این است که سرطان پخش نشده و 1 به معنی نزدیک شدن سرطان به گره های لنفاویست.
سطح M : به صورت M0,M1a,M1b,M1c درجه بندی می شود. در این رتبه بندی M0 به معنی گسترش پیدا نکردن سرطان در بدن, M1a به معنی درگیری گره های لنفاوی وM1b به معنی درگیری استخوان ها به سرطان و M1c یعنی سرطان در بدن پخش شده است.
پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات
- انتخاب یک رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات
- خوردن مقادیر بسیار زیادی سبزیجات و میوه شامل میزان زیادی ویتامین می باشد که در حفظ سلامتی بسیار موثر هستند.
- انجام دادن تمرین های ورزشی چند روز در هفته
- ورزش کردن سلامت عمومی بدن شما را تنظیم می نماید سعی کنید که حتما چند روز در هفته را به این فعالیت اختصاص دهید