جراحی پروستات ، نوعی عمل جراحی است که در آن کل یا بخشی از غده پروستات برداشته می شود. غده پروستات در لگن خاصره مرد، در زیر مثانه قرار گرفته است. این غده لوله های ادراری را احاطه کرده و ادرار را از مثانه به آلت تناسلی حمل می کند. هدف از این جراحی درمان سرطان پروستات می باشد. برای اینکه تحت عمل پروستات قرار گیرید باید به بهترین جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری در زاهدان دکتر سعید موحد مراجعه نمایید.
انواع جراحی پروستات
امروزه پزشکان از جدیدترین تکنیک ها برای انجام جراحی پروستات استفاده می کنند. دو دستاورد وجود دارد که جراحان می توانند در زمان انجام عمل پروستات مورد استفاده قرار دهند. در هر دوی این دستاوردها هدف نهایی ، یکی است ؛ برداشتن پروستات و نابود کردن سرطان
جراحی روباتیک: برش های ریزی ایجاد می شود و تکنولوژی روباتیک به پزشک در انجام یک روند دقیق با کمترین تهاجم با زمان ریکاوری سریع تر و برش های کوچک تر ، کمک می کند.
جراحی باز: این دستاورد از برش ها و ابزار سنتی استفاده می کند. در موقعیت های پیچیده تر ، یک جراحی باز می تواند در مقایسه با جراحی روباتیک ، گزینه مناسب تری به شمار آید.
این جراحی حدود دو ساعت طول می کشد. شما ممکن است تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرید بنابراین به طور کامل خواب خواهید بود. در طول جراحی پزشک شما اقدامات زیر را انجام خواهد داد:برش کوچکی را برای دسترسی یافتن به پروستات شما ایجاد می کند.پروستات را خارج می نماید .مثانه را به مجرای ادرار یعنی لوله ای که ادرار را به خارج از بدن حمل می کند ، دوباره متصل می نماید.یک کاتتر(لوله ای فلزی یا لاستیکی برای تخلیه مواد) را به مثانه وصل می کند. این لوله این امکان را فراهم می آورد تا در زمان بهبود یافتن منطقه ، ادرار از بدن خارج شود.با انجام جراحی پروستات در زاهدان ، علائم و مشکلات ادراری ناشی از مسدود شدن مسیر جریان ادرار رفع می شود.
این مشکلات ادراری ناشی از مسدود شدن مسیر جریان ادرار عبارتند از
- نیاز مکرر به ادرار کردن
- دشوار بودن شروع ادرار
- ادرارآهسته (طولانی)
- تعداد دفعات افزایش یافته ادرار کردن در شب
- توقف و شروع مجدد در حین ادرارکردن
- داشتن حس ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
- عفونت در مجاری ادرار
- ناتوانی در ادرارکردن
عوارض جانبی جراحی پروستات رادیکال
پیشرفت های زیادی در درمان سرطان پروستات انجام گرفته است. با این حال ، این بیماری و درمان های آن می تواند باعث بروز عوارض جانبی از قبیل مشکلات ادراری و عدم قابلیت نعوظ شود. ما اینجا هستیم تا این مشکلات را به حداقل برسانیم. متخصصان ، هزاران مرد مبتلا به این بیماری را درمان کرده و می توانند به شما در مدیریت و درمان مشکلات مربوطه و حفظ کیفیت زندگی شما کمک کنند.
مشکلات ادراری
- گاهی اوقات پس از انجام عمل جراحی ناپیوستگی در ادرار یا کاهش کنترل مثانه در این بخش از بدن اتفاق می افتد. این امر می تواند در اثر فشار افزایش یافته روی مثانه ، انقباض ماهیچه یا آسیب دیدگی ماهیچه باسطه که جریان ادرار به مثانه را کنترل می کند ، اتفاق بیافتد.
- خبر خوب اینکه مشکلات مثانه نسبت به قبل ، بسیار کاهش یافته اند. بیش از 90 درصد از مردانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند معمولاً در ظرف چند ماه بعد از جراحی ، به شرایط نرمال عملکرد ادراری باز می گردند.
- در حدود 5 تا 10 درصد تمام مردانی که جراحی می شوند ، بی اختیاریِ استرس متوسط ولی دائمی را تجربه می کنند. این شرایطی است که در آن مقدار کمی از ادرار در هنگام عطسه کردن ، خندیدن یا ورزش کردن ، از بدن خارج می شود. این شرایط را می توان با رژیم ، ورزش های لگنی یا با مصرف داروهایی که فشار مثانه را کاهش می دهند درمان کرد.
عدم قابلیت نعوظ
حتی زمانی که جراح از پیشرفته ترین تکنیک ها استفاده می کند ، عدم قابلیت نعوظ ممکن است اتفاق بیافتد. این بدان معناست که شما قادر به نعوظ نمی باشید. این زمانی رخ می دهد که بهترین جراح پروستات زاهدان ، به اعصاب نزدیک به پروستات که جریان خون به آلت تناسلی را کنترل می کنند ، آسیب می زند. اغلب ، عوارض جانبی موقتی می باشد اگرچه ریکاوری کل نعوظ ، ممکن است تا سه سال بعد از جراحی پروستات به طول بیانجامد.
اقدامات پیش از عمل پروستات
- پیش از انجام جراحی پزشک از شما درخواست می کند که تست سیستوسکوپی را انجام دهید. طی این آزمایش اندازه پروستات و مجاری ادراری را مورد بررسی قرار می گیرد. در پی این آزمایشات ممکن است ، شخص ملزم به انجام آزمایش خون ، یا تست هایی مختص پروستات و ادرار نیز باشد.
- همچنین پزشک دستورالعمل هایی را پیش از جراحی به اشخاص خواهد داد که رعایت آن کمک بزرگی به تسریع فرآیند جراحی می کند.شخص باید لیستی از داروهای با نسخه و بی نسخه خود به پزشک ارائه دهد. سپس پزشک مصرف برخی از داروها را از چند روز پیش از عمل برای شخص ممنوع می کند ، این دارو شامل داروهای رقیق کننده خون می باشد که می تواند در روند عمل و مرحله ریکاوری اختلال ایجاد کند.
حتما بعد از انجام جراحی باید شخصی را به عنوان همراه داشته باشید زیرا بلافاصله بعد از عمل قادر به رانندگی نیستید.
✔ عمل پروستات تحت نظر دکتر سعید موحد در زاهدان
انتظارات شما بعد از جراحی پروستات
در بیمارستان: شما باید یک شب در بیمارستان بمانید. پرستاران به شما کمک می کنند تا اندکی بعد از جراحی به منظور جلوگیری از ایجاد لخته خون یا دیگر خطرات پس از جراحی ، حرکت کنید.
چند روز اول: بعد از آمدن به خانه ، مصرف منظم ایبوپروفن یا استامینوفن برای مدیریت کردن درد در چند روز اول کفایت خواهد کرد. اگر مصرف داروهای بدن نسخه برایتان کافی نباشد ، پزشک شما داروهای جایگزینی را برایتان تجویز خواهد کرد.
یک هفته بعد از جراحی پروستات: بعد از اینکه محل جراحی بهبود پیدا کرد ، کاتتر برداشته می شود. این کار معمولاً هفت تا ده روز بعد از عمل جراحی انجام می شود . این کار را می توان به راحتی در مطب دکتر انجام داد. برخی افراد تصمیم می گیرند کاتترشان را در خانه بردارند. اگر قصد انجام چنین کاری را دارید نخست با پزشک خود به منظور دریافت دستورالعمل های لازم مشورت کنید.
یک ماه بعد از جراحی:پزشک به شما توصیه می کند حداقل تا یک ماه بعد از جراحی هیچگونه فعالیت سنگینی را انجام نداده یا شیء سنگینی را بلند نکنید. بیشتر افراد برای سه تا چهار هفته اول کار را ترک می کنند. اگر شما از خانه کارتان را انجام می دهید ، می توانید زودتر به کار خود بازگردید.
کیفیت زندگی پس از جراحی پروستات
برای افرادی که به تازگی سرطان پروستات موضعی در آن ها تشخیص داده شده است انتخاب گزینه درمان ، برایشان نا امید کننده است. این افراد ممکن است درمان را تا زمان بروز برخی علائم آشکار به تاخیر بیاندارند ، در معرض جراحی های اصلی قرار بگیرند (جراحی پروستات رادیکال) یا پرتو درمان را با هدف از بین بردن تومور ، دریافت نمایند. این افراد ممکن است درمان هورمونی را با آنتی آندروژن دریافت کرده یا خود را اخته نمایند. این انتخاب ها می تواند ادامه حیات و نیز خطر علائم و نشانه های حاد و مزمن القا شده توسط درمان را تحت تاثیر قرار دهد.
مراقبت های بعد از عمل پروستات
- همچنین باید تلاش کنید که در روز جراحی و روز بعد از عمل به آهستگی چند قدم بزنید.
- 1 روز بعد از جراحی به تشخیص پزشک از بیمارستان مرخص خواهید شد و به منزل می روید بعد از گذشت یک الی دو هفته باید جهت کشیدن بخیه ها به بیمارستان مراجعه کنید.
- بعد از گذشت یکماه و نیم بعد از انجام جراحی می توانید فعالیت های روزمره تان را از سر بگیرید.
- تاریخ های مشخص شده برای معاینه بعد از عمل را یادداشت کنید و به موقع به مطب پزشک مراجعه کنید و به محض بروز هرگونه مشکل یا شرایط غیرعادی با دکتر تماس بگیرید.
- ممکن است بعد از گذشت شش هفته می توانید فعالیت جنسی را از سر بگیرید.
- زمان بهبودی کامل پس از انجام این جراحی بسیارذ متغیر است و در بعضی از اشخاص 18 ماه به طول می انجامد.
آیا جراحی پروستات تنها به دلیل وجود سلول های سرطانی انجام می شود؟
- برخی از مشکلات غیر سرطانی نیز ممکن است در پروستات وجود داشته باشد که فرد را ناچار به جراحی کند .
هیپرپلازی خوش خیم پروستات نام بیماری می باشد که درمردان بالای 50 سال بسیار شایع می باشد ، این مشکل به بزرگی پروستات نیز معروف است . - بزرگی پروستات تقریبا نیمی از مردان را در سن 50 سالگی و 90 درصد را در سن 70-80 سالگی درگیر می کند .
در صورتی که روش های دیگر روی این اشخاص پاسخگو نباشد و یا علائمی چون ناتوانی در دفع ادرار ، عفونت های ادراری مکرر ، وجود خون بیش از حد در ادرارو سنگ مثانه را دارند باید از روش جراحی برای رفع این مشکل استفاده کنند. - ناباروری یا سرطان پروستات از علل به وجود آمدن هیپر پلازی نمی باشند و بزرگی پروستات باعث بروز مشکلات در نعوظ نخواهد شد. اگر شخصی با این مشکل روبرو باشد پزشک وی را در انتخاب بهترین راه درمان که برای شخص مناسب می باشد ، راهنمایی خواهد کرد .
روش های مختلف جراحی برای بزرگی پروستات لیزر Greenlight ، تبخیر الکتریکی ، درمان با بخار آّب ، آمبولیزاسیون شریان پروستات ، پروستاتکتومی ساده می باشد.
چه زمانی جراحی (TURP) ضروری است؟
جراحی برداشتن پروستات از راه مجرای ادراری (TURP) معمولاً برای رفع علائم ادراری مرتبط با پروستات انجام میشود. این علائم شامل موارد زیر است:
- تکرر ادرار و احساس نیاز فوری به ادرار کردن
- ادرار کردن آهسته و طولانی (کاهش قطر ادرار)
- قطع و وصل شدن جریان ادرار
- مشکل در شروع ادرار کردن
- تکرر ادرار در شب
- احساس عدم تخلیه کامل مثانه پس از ادرار کردن
- عفونتهای ادراری
خطرات پروستاتکتومی رادیکال
علاوه بر خطرات عمومی مرتبط با هر جراحی، پروستاتکتومی رادیکال نیز ممکن است خطرات خاصی داشته باشد، از جمله:
- خونریزی
- عفونت مجاری ادراری
- بیاختیاری ادرار
- اختلال نعوظ (ناتوانی جنسی)
- تنگی مجرای ادرار یا گردن مثانه
- تشکیل کیستهای حاوی لنف (لنفوسل)
- خطرات پروستاتکتومی ساده
اگرچه پروستاتکتومی ساده در تسکین علائم ادراری بسیار مؤثر است، اما در مقایسه با روشهای دیگر مانند برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP)، جراحی PVP با لیزر، یا جراحی پروستات با لیزر هولمیوم (HoLEP)، عوارض و زمان بهبودی طولانیتری دارد. عوارض پروستاتکتومی ساده شامل موارد زیر است:
- خونریزی
- عفونت مجاری ادراری
- بیاختیاری ادرار
- ارگاسم خشک
- اختلال نعوظ (ناتوانی جنسی)
- تنگی (فشرده شدن) مجرای ادرار یا گردن مثانه
پیشگیری از بیماری پروستات
مطالعات فراوانی برای پیدا کردن راههای پیشگیری از بیماری پروستات انجام شده است، اما تاکنون نتیجه قطعیای حاصل نشده و عملاً راه مشخصی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد. بهترین روش پیشگیری این است که به محض احساس علائم پروستات در مجاری ادراری، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از پیشروی بیماری و مشکلات ناشی از آن جلوگیری کنید.
رعایت رژیم غذایی مناسب میتواند به کاهش احتمال بروز زودهنگام بیماریهای پروستات کمک کند؛ بنابراین، همیشه تغذیه سالم را در اولویت قرار دهید.
درمان نعوظ بعد از جراحی پروستات
بیشتر مردان بعد از درمان سرطان پروستات ممکن است تا مدتی مشکل و اختلالاتی در نعوض داشته باشند. با این وجود در صورتی که عصب ها سالم باشند ، بعد از یک سال از انجام جراحی ، و سپری شدن دوران بهبودی ، این مشکل برطرف خواهد شد. در مردانی که توانایی نعوظ آن ها باز نمی گردد ، می توان از دارو درمانی برای حل این مشکل استفاده نمود. رایج ترین راه برای درمان تجویز پروستاگلاندین می باشد. همچنین می توان برای این منظور از دستگاه های مکانیکی استفاده کرد. در این صورت به کمک یک پمپ خلا ، جریان خود به آلت تناسلی افزایش پیدا می کند به کمک یک حلقه پلاستیکی که در انتهای آلت بسته می شود می توان به نعوظ و حفظ حالت آن کمک نمود. درمان بیشتر بیمارانی که از این دستگاه استفاده می کنند ، موفقیت آمیز است.
نرخ موفقیت در جراحی پروستاتکتومی رادیکال لاپاروسکوپی چه میزان است ؟
نرخ موفقیت این جراحی با روش لاپاراسکوپی همانند ؛ روش پروستاتکتومی رادیکال باز می باشد. در صورتی که جراح پروستات خوب در زاهدان از تجربه و توانایی خوبی برخوردار باشد ، می توان از نتیجه و موفقیت در عمل اطمینان داشت. حتما برای این منظور به پزشکی مراجعه نمایید که تجربه انجام این جراحی به روش لاپاروسکوپی را داشته باشد.
خطرات ناشی از جراحی رادیکال پروستاتکتومی چیست ؟
جراحی پروستات در زاهدان می تواند با خطرات و عارضه های زیر همراه باشد که در بیشتر موارد موقت بوده و بعد از مدتی برطرف خواهد شد با این حال در صورت بروز هرگونه مشکل لازم است به جراح خود مراجعه نمایید :
- بی اختیاری ادرار
- آسیب مقعد
- عفونت مجاری ادراری
- اختلال در نعوظ
- تشکیل کسیت های حاوی لنفوسل
- تنگی گردن مثانه و یا مجرای ادرار
خطرات جراحی پروستاتکتومی باز ساده شاما موارد زیر است :
- خونریزی شدید
- ارگاسم خشک
- بی اختیاری در ادرار
- عفونت
- اختلال در نغوظ
- تنگی مجاری ادراری
برش پروستات از طریق مجرا (TURP)
TURP یا برش پروستات از طریق مجرا، یکی از روشهای استاندارد برای درمان بزرگی (خوشخیم) پروستات است. هدف اصلی این روش جراحی، برداشتن بخشی از پروستات که باعث بروز علائم مزاحم شده است میباشد. TURP به عنوان یک روش درمانی “کم تهاجمی” محسوب میشود. در این روش، با استفاده از الکتروکوتری یا برش با تیغ جراحی، قسمتی از بافت پروستات از داخل مسیر مجرای ادراری برداشته میشود. این روش به عنوان یکی از مؤثرترین روشها برای درمان بزرگی پروستات (BPH) شناخته میشود و در بیشتر موارد، نتایج عالی برای ۸۰-۹۰% بیماران BPH به دست میآید.
از جمله مزایای این روش، بستری کوتاهتر بیمار در بیمارستان، بازگشت سریعتر به فعالیت روزمره و کاهش درد پس از عمل میباشد که بهویژه برای بیماران سالمند، زمان ریکاوری را به شدت کوتاهتر میکند.