پیوند کلیه

پیوند کلیه نوعی جراحی است که برای جایگزین کردن یک کلیه ناسالم بیمار با یک کلیه سالم از اهدا کننده، انجام می شود. کلیه گاهی از یک فرد متوفی اهدا کننده عضو یا از یک اهدا کننده زنده گرفته می شود.اعضای خانواده و افراد دیگری که دارای شرایط لازم باشند، می توانند یکی از کلیه های خود را اهدا نمایند. این نوع پیوند، پیوند زنده نامیده می شود. افرادی که کلیه اهدا می کنند می توانند با یک کلیه سالم، در سلامت به زندگی خود ادامه دهند.دلایل بسیار دیگری وجود دارد. برای انجام پیوند کلیه به بهترین شکل و بدون عوارض بهتر است به بهترین متخصص اورولوژی زاهدان دکتر سعید موحد مراجعه کنید.

 

پیوند کلیه - دکتر سعید موحد

 

فردی که پیوند بر روی او انجام می شود، اغلب تنها یک کلیه دریافت می کند. در موقعیت های نادر، این فرد از یک دهنده متوفی دو کلیه دریافت می کند. کلیه های بیمار اغلب سر جای خود باقی می مانند. کلیه پیوند زده شده در ناحیه تحتانی شکم در جلوی بدن قرار داده می شود.

چرا من به پیوند کلیه نیاز دارم؟

اگر شما در مرحله آخر بیماری کلیه (ESRD) باشید، به پیوند نیاز خواهید داشت. این یک موقعیت دائمی نقص کلیه می باشد. در این شرایط اغلب دیالیز مورد نیاز است. دیالیز فرآیندی است که برای برداشتن ضایعات و دیگر مواد از خون مورد استفاده قرار می گیرد.

کلیه اوره و ضایعات مایع را به شکل ادرار دفع می کند : اوره زمانی ساخته می شود که پروتئین موجود در غذاهایی از قبیل گوشت قرمز، گوشت پرندگان و برخی سبزیجات خاص در بدن تجزیه شود. اوره در خون به کلیه ها حمل می شود.سطح نمک، الکترولیت هایی از قبیل پتاسیم و سدیم و دیگر مواد موجود در خون را متعادل نگه می دارد. اریتروپویتین هورمونی که به تشکیل گلبول های قرمز کمک می کند را تولید می نماید.

فشار خون را تنظیم می کند : تعادل پایه اسید و مایعات در بدن را برای خنثی نگه داشتن آن تنظیم می کند. این برای عملکرد نرمال بسیاری از فعالیت ها در بدن مورد نیاز می باشد.

برخی موقعیت هایی که به ایجاد مرحله آخر بیماری یعنی پیوند کلیه منجر می شود عبارتند از:

  • عفونت های مکرر مجاری ادرار
  • نقص کلیه ناشی از دیابت یا فشار خون بالا
  • بیماری پلی کیستیک کلیه یا دیگر بیماری های وراثتی
  • گلومرولونفریت که التهاب واحدهای پالایش کلیه می باشد.
  • سندورم همولیتیک اورمیک یک ناهنجاری نادر که باعث نقص کلیه می شود.
  • لوپوس و دیگر بیماری های سیستم ایمنی
  • انسدادها
  • موقعیت های دیگر از قبیل نقص های مادرزادی کلیه نیز به نیاز به پیوند منجر می شود.

خطرات پیوند کلیه در زاهدان

مثل هر جراحی دیگری در جراحی پیوند زدن کلیه در زاهدان نیز عوارضی وجود دارد. برخی از این عوارض عبارتند از:

  • خونریزی
  • عفونت
  • مسدود شدن رگ های خونی به کلیه جدید
  • نشت ادرار یا انسداد ادرار در میزنای
  • فقدان عملکرد کلیه جدید در ابتدا

گاهی کلیه جدید پس زده می شود. پس زدگی یک واکنش نرمال بدن به شیئ یا بافت خارجی است. وقتی یک کلیه جدید به بدن گیرنده پیوند زده می شود، سیستم ایمنی نسبت به آن اندام جدید به عنوان یک تهدید می نگرد، به آن واکنش نشان داده و آن را مورد حمله قرار می دهد. برای اینکه اندام پیوند زده شده زنده بماند، داروهایی برای گول زدن سیستم ایمنی و قبول کردن بافت پیوند زده شده و مورد حمله قرار ندادن آن به عنوان یک شیئ خارجی، مورد استفاده قرار می گیرد. داروهای استفاده شده برای جلوگیری یا درمان پس زدگی دارای عوارض جانبی می باشند. عوارض جانبی دقیق به داروهای ویژه مصرفی وابسته است.

کاندیدای مناسب عمل پیوند کلیه در زاهدان

همه بیماران داوطلبین ایده آلی برای پیوند زدن کلیه به شمار نمی آیند. اگر شرایط زیر در مورد شما مصداق داشته باشد، داوطلب خوبی برای این عمل نخواهید بود:

  • عفونت جاری یا عود عفونت که به خوبی قابل درمان نباشد.
  • سرطانی که از یک موقعیت اصلی به جاهای دیگر بدن گسترش پیدا کرده باشد.
  • مشکلات قلبی یا دیگر بیماری های حاد که باعث خطرناک بودن انجام جراحی برای بدن باشد.
  • موقعیت های خاص غیر از بیماری کلیه که بعد از پیوند قابل بهتر شدن نباشد.
  • ناتوانی در دنبال کردن طرح درمان
  • بر حسب موقعیت پزشکی بیمار خطرات دیگری نیز وجود دارد.

مزایای پیوند کلیه در زاهدان :

یک راه درمانی برای افرادی که کلیه آن ها از کار افتاده پیوند کلیه است که می توانند به جای دیالیز شدن آن را انتخاب کنند.  پیوند کلیه می تواند برای برطرف کردن مشکلات مزمن و شدید کلیه و همین طور برای درمان و رفع حاد ترین حالت بیماری های کلیوی مورد استفاده قرار بگیرد. بریخی مزایا و فواید انجام پیوند کلیه در زاهدان عبارتند از :

  • کیفیت زندگی شما در صورت انجام پیوند کلیه در مقابل دیالیز شدن بسیار بالاتر  خواهد بود.
  • این جراحی ، در عین حیاتی و ریسکی بودن ، آمار موفقیت بالایی دارد و به نسبت خطرات جانی کمتری برای افراد به همراه دارد.
  • هزینه انجام آن نسبت به سایر درمان ها پایین تر  است.
  • محدودیت های غذایی و خوراکی کمتری داشته و سبد غذایی بهتری را برای شما به همراه می اورد.

چه کسانی نباید پیوند کلیه انجام دهند؟

اینکه آیا پیوند کلیه می تواند مشکل شما را برطرف کند و یا باید راه درمانی دیگری در پیش بگیرید ، بدون هیچ شکی ، به تشخیص بهترین دکتر پیوند کلیه زاهدان وابسته است. برای برخی افراد این پروسه می تواند بسیار مفید و موثر واقع شود ولی برای برخی دیگر از بیماران انجام پیوند ممکن است ریسک ها و خطرات زیادی به همراه داشته باشد.

شرایط و عواملی که انجام جراحی پیوند کلیه را برای شما نامناسب می کنند ، به شرح زیر هستند :

  • در صورتی که سن بیمار ، خیلی بالا باشد
  • مراجعه کننده به بیماری های قلبی و عروقی مبتلا باشد
  • فرد درگیر سرطان فعال باشد و یا به تازگی بیماری سرطان را شکست داده باشد
  • بیمار به الکل و یا مواد مخدر اعتیاد داشته باشد.
  • اگر بیمار به هرگونه بیماری مغزی و زوال عقلی مبتلا باشد
  • هر شرایط و عواملی غیر طبیعی که پروسه جراحی بیمار را خطرناک کرده و مانع از مصرف داروهایی شوند که پزشک برای جلوگیری از پس زده شدن کلیه توسط بدن برای بیمار تجویز می کند.

پیوند کلیه - دکتر سعید موحد

چگونه برای پيوند کليه در زاهدان آماده شویم؟

برای گرفتن کلیه از یک دهنده عضو متوفی، باید در لیست انتظار شبکه اهدای عضو قرار بگیرید. قبل از قرار گرفتن در لیست پیوند آزمایشات گسترده ای بر روی شما انجام می شود. پس از ارزیابی حقایق بدست آمده از گفتگوهای انجام شده با بیمار، تاریخچه پزشکی، آزمایشات فیزیکی و تست هایی برای تعیین واجد شرایط بودن شما برای پیوند کلیه، انجام می شود. زمانی که شما بعنوان داوطلب پیوند پذیرفته شدید، در صورت مهیا بودن عضو پیوند به شما اطلاع رسانی شده و به بیمارستان اعزام می شوید.

اگر کلیه را از یک عضو زنده خانواده دریافت کنید، پیوند در یک تاریخ برنامه ریزی شده انجام می شود. دهنده باید دارای گروه خونی سازگار با بیمار بوده و در موقعیت سلامت خوبی قرار داشته باشد. سلامت روحی به منظور کسب اطمینان از قطعیت تصمیم عضو دهنده انجام می شود.

در طول پيوند کليه در زاهدان چه اتفاقی می افتد؟

برای پیوند باید در بیمارستان بمانید. بطور کلی پیوند زدن کلیه، فرایند زیر را دنبال می کند.

  1. یک خط IV در بازو و دست شما قرار داده می شود. به منظور نظارت بر وضعیت قلب و فشار خون و برای گرفتن نمونه خون، کاتترهایی در گردن و بازو قرار داده می شود. نواحی دیگر برای قرار دادن کاتتر، شامل ناحیه ترقوه و رگ های خونی کشاله ران می باشد.
  2. کاتتر ادراری در مثانه قرار داده می شود.
  3. باید به پشت بر روی تخت دراز بکشید.
  4. جراحی پیوند زدن کلیه تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. لوله ای از دهان وارد ریه ها می شود. لوله به یک ونتیلاتور وصل است که برای تنفس در طول روند استفاده می شود.
  5. پزشک یک برش بزرگ را در ناحیه تحتانی شکم در یک طرف ایجاد می نماید. وی قبل از انجام پیوند، به صورت بصری کلیه دهنده را با دقت بررسی می کند.
  6. کلیه دهنده در شکم قرار داده می شود. کلیه دهنده چپ، در سمت راست و کلیه دهنده راست، در سمت چپ، پیوند زده می شود. این باعث می شود که میزنای به راحتی برای اتصال به مثانه، دسترسی داشته باشد.
  7. پس از انجام اتصالات لازم، برش با بخیه و چسب های جراحی، بسته شده و پانسمان می شود.

علائم پس زدن پیوند کلیه

بعد از اینکه بدن کلیه پیوندی را به عنوان یک عضو بیگانه شناسایی می کند به طور معمول تلاش می کند تا آن را پس بزند به همین دلیل پس از پیوند داروهایی برای جلوگیری از این مساله برای بیمار تجویز می شود. تجارب نشان می دهد که تعداد بسیار زیادی از افرادی که کلیه پیوندی دریافت کرده اند تجربه موفقی را پشت سر گذاشته اند.

برای پیشگیری از پس زدگی کلیه چه باید کرد؟

برای اینکه کلیه پیوند زده شده در بدن شما زنده بماند پزشک داروهایی را برای بقیه عمر شما، جهت مبارزه با پس زدگی تجویز می نماید. هر فرد به شکل متفاوتی به داروها واکنش نشان می دهد. داروهای جدید ضد پس زدگی، به طور مرتب در حال گسترش و تائید می باشند. پزشک کلیه شما، برای تامین نیازهای تان رژیم دارویی شما را تحت کنترل قرار می دهد.

از آنجایی که داروهای ضد پس زدگی بر روی سیستم ایمنی اثر می گذارند، سیستم ایمنی، در معرض خطر عفونت بالاتری قرار خواهد داشت. باید بین پیشگیری از عفونت و جلوگیری از مستعد بودن شما در برابر آن، تعادل برقرار شود.

چه غذایی بعد از پیوند کلیه نخوریم؟

معمولا این سوال برای افرادی که خود یا نزدیکان آنها تصمیم دارند این جراحی را انجام دهند بسیار رخ می دهد در زیر به برخی از غذاها که برای بعد از پیوند مناسب هستند اشاره می شود.

حفظ هیدراته بودن بدن : یکی از کلیدی ترین اعمالی که می بایست در دوره ریکاوری انجام دهیم حفظ هیدراته بودن بدن است. باید پس از پیوند کلیه روزی حدود 2 لیتر آب بنوشید . بعد ازعمل کردن کلیه میزان مصرف کافئین را کاهش دهید زیرا مصرف زیاد آن می تواند موجب دهیدراته شدن بدن شود.

پرهیز از مصرف غذاهای خام

بعد از اینکه این فرآیند درمانی را انجام دادید سیستم ایمنی بسیار ضعیف می شود بنابراین نباید غذاهایی خام را مصرف کنید مانند گوشت نپخته یا تخم مرغ خام . این موضوع می تواند شما را دچار بیماری هایی کند زیرا بعد از جراحی کلیه در خطر ابتلا تمامی بیماری ها قرار دارید. به میزان بسیار زیاد پروتئین را در برنامه غذایی خود بگنجانید رعایت یک رژیم غذایی سالم با رعایت نکات بسیار مهم است. پروتئین به احیای عضلات کمک کرده و می تواند وزن از دست رفته شما را مجددا بازگرداند برای اینکه متوجه شوید چه میزان پروتئین را باید در روز مصرف کنید باید حتما باید متخصص رژیم و تغذیه مشورت کنید.

از مکمل های گیاهی و مصرف ویتامین های خاص خودداری کنید برخی از این مکمل ها در تضاد با داروهایی هستند که باید بعد از پیوند مصرف کنید بنابراین باید پیش از مصرف هر نوع دارو یا مکمل حتما با پزشک خود مشورت کنید تا هیچ مشکلی روی ندهد.

آیا جراحی پیوند کلیه بر روی بیماران مسن و سن بالا نیز قابل انجام است؟

انتقال و انجام عمل جراحی کلیه بر روی بیماران مسن یا مبتلا به عارضه های همچون دیابت قابل انجام می باشد و در بسیاری از موارد موفقیت آمیز است. البته لازم به ذکر است برای کسب آگاهی از عوارض احتمالی و روش های مدیریت و کنترل آن ها نیاز است تا ابتدا وضعیت بیمار به خوبی بررسی و مورد ارزیابی قرار گیرد. پزشک در رابطه با اینکه احتمال بروز عوارض جانبی مانند پس زده شدن کلیه ها کاهش یابد و احتمال موفقیت آمیز بودن جراحی افزایش یابد توصیه های را بیان می کند که شما باید به طور مرتب و درست آن ها را انجام دهید. به عنوان مثال از شما خواسته می شود وزن خود را کمی کاهش دهید یا در صورت اعتیاد به مواد مخدر آن را ترک کنید. چنانچه به دیابت ابتللا داشته باشید می توان پیوند پانکراس را نیز انجام داد. پزشک مناسب بودن شرایط بیمار را برای انجام پیوند پانکراس در کنار عمل جراحی پیوند کلیه در زاهدان بررسی می نماید.

بعد از انجام عمل جراحی پیوند می توان به محل کار باز گشت یا خیر؟

زمان بازگشت شما به فعالیت های روزمره خود به نحوه گذراندن دوران بهبودی ، شغل بیمار  ، ابتلای فرد به دیگر بیماری ها یا عارضه ها بستگی دارد. از همین رو نیاز است برای اطلاع دقیق در رابطه با میزان استراحت با پزشک خود صحبت کنید. بسیاری از بیماران می توانند پس از حدود 8 هفته در محل کار خود حضور یابید. به یاد داشته باشید چنانچه شغلتان به نیروی بسیار زیادی احتیاج دارد بهتر است برای مدت بیشتری استراحت کنید. تیم پیوند کلیه زمان دقیق شروع فعالیت های جسمانی شما را پس از انجام بررسی های دقیق اعلام می کنند.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

نظرات

ثبت نام
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات
ناصر
ناصر
9 ماه ها گذشته

سلام جناب دکتر در پیوند کلیه اصلی ترین مواردی که باید در اهدا کننده و گیرنده مشترک باشه چیه و اینکه نکته ای هم هست که باید رعایت بشه قبل از انجام پیوند ؟